Ciasto na pizzę

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka pszenna pełnoziarnista 175 g
sól szczypta
drożdże szybko rosnące 1 łyżeczka
ciepła woda 150 ml
oliwa z oliwek 1 łyżka
Ciasto na pizzę jest niezwykle proste, jednak dopiero ćwiczenie czyni mistrza.

Wysypać mąkę na stolnicę, zrobić wgłębienie i wlać ciepłą wodę i oliwę. Wymieszać i zagnieść ciasto. Aby krąg ciasta miał jednakową grubość w każdym miejscu, wałkować je od środka na zewnątrz. Obracać ciasto w miarę rozwałkowywania.

Rozklepać ciasto, obracając je w posypanych mąką dłoniach, aż osiągnie ok. 25 cm średnicy i 1 cm grubości. Piec na złoty kolor w temperaturze 220°C 15-20 minut.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.