- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
białek | 8 |
sól | szczypta |
cukier puder | 1,5 szklanki |
żelatyny | 8 łyżeczek |
sok z cytryny | z 1/2 cytryny |
cukier waniliowy | 1 |
BISZKOPT | 1 krąg |
polewa | |
gorzka czekolada | 100 g |
kakao | 2 łyżeczki |
cukier | 4 łyżeczki |
masło | 70 g |
woda | 2 łyżki |
Biszkopt przeciąć wzdłuż i ułożyć w formie tortowej dopasowanej rozmiarem. Rozpuścić żelatynę w 1/2 szklanki gorącej wody, wymieszać, zaczekać aż wystygnie. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie, cały czas ubijając, stopniowo dodawać cukier puder, cukier waniliowy, sok z cytryny i na końcu żelatynę .Tak przygotowaną masę wlać do formy i wstawić do lodówki. Zrobić polewę. W garnku wstawionym do większego garnka z gorącą wodą rozpuścić wszystkie składniki i dobrze wymieszać aż powstanie gładka masa. Trochę wystudzić, poczym nałożyć polewę na zimne ciasto i znowu wstawić do lodówki na min. godzinę.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Zapraszamy na nasz fanpage
- 2. Kartacze
- 3. Ciasto na naleśniki
- 4. Podział tuszy wołowej
- 5. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 6. Ciasto na pizzę
- 7. Świąteczny bigos staropolski
- 8. Makaron z cukinią i pieczarkami
- 9. Jedyny w Polsce venenciador
- 10. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...