Ciasto z rabarbarem

  • Czas 1 godz. 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
rabarbar 500 g
mąka 500 g
jabłka 3
masło 250 g
drożdze 20 g
cukier 250 g
żółtka 3
śmietana 22% 1 szklanka
cukier z wanilią
cynamon do posypania

Rabarbar umyć, odciąć zdrewniałe końce i pokroić na małe kawałki. Zagotować w garnuszku wodę z 50 gramami cukru, wrzucić kawałki rabarbaru. Zagotować. Odcedzić rabarbar. Jabłka pokroić w kostkę.

Drożdże rozrobić z 2 łyżkami cukru i śmietaną. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Mąkę z masłem posiekać, dodać pół łyżeczki soli. Dodać żółtka, śmietanę, rozczyn i zagnieść ciasto. Przykryć, zostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Włożyć ciasto do formy. Rozciągnąć. Posypać rabarbarem i jabłkami.

Piec około 45 minut w temperaturze 180'C.

Posypać cukrem z wanilią i cynamonem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.