Coq au vin w burgundzie

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pałeczki kurze (udka bez bioder) 8
sól morska
czarny pieprz
jasna mąka 25g
olej roślinny 150ml
masło 20g
posiekane szalotki 200g
pieczarki w plasterkach 200g
świeże listki tymianku 2g
czerwone wino 300ml
rosół z kury 300ml
posiekana natka pietruszki 1 łyżeczka

Nagrzać piekarnik do 180°C. Włożyć kurze pałeczki do miski, doprawić solą, pieprzem świeżo zmielonym w młynku (4 -6 przekręceń) i natrzeć mąką. Przenieść pałeczki na tacę i usunąć nadmiar mąki. Naczynie żaroodporne postawić na średnim ogniu. Rozgrzać w nim olej. Usmażyć kurczaka na złoto (około 5 minut).

Wyjąć kurczaka z powrotem na tacę. Rozpuścić masło i połączyć z olejem, na którym smażył się kurczak. Wrzucić szalotki i smażyć na średnim ogniu, około 3 – 4 minuty. Dodać pieczarki i tymianek. Smażyć jeszcze 2 minuty, do momentu, aż grzyby nabiorą złocistego koloru. Dodać mąkę strzepniętą wcześniej z kurczaka i gotować mieszając przez 2 minuty. Potem dolać wino i rosół. Dodać połowę pietruszki, zwiększyć ogień, doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia. Do sosu włożyć kurczaka, przykryć folią i piec 45 minut w gorącym piekarniku (200 C). Podawać posypane natką pietruszki.

Pobierz bezpłatnie wielkanocny e-book z przepisami Magdy Gessler!

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.