Curry ze szpondra z mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą

  • Czas 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
szponder 800 g
mleko kokosowe 500 ml
swiezy imbir 2 cm
chilli 1 mały strączek
czosnek 2-3 ząbki
masło 1 łyżka
nasiona kminu rzymskiego 1 łyżka
kolendra świeża pęczek
sól i pieprz do smaku
olej 2 łyżki
Przepis Grzegorza Łapanowskiego, z użyciem szpondra z polskiej wołowiny z certyfikatem QMP

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w średnią kostkę, przesmażyć na złoto na oleju. Podlać wodą i dusić do miękkości. Na patelni rozpuścić masło, dodać drobno posiekane chili, starty imbir i czosnek. Delikatnie przesmażyć, dodać do mięsa. Na suchej patelni podprażyć kmin rzymski i dodać do mięsa. Gdy mięso będzie miękkie wlać mleko kokosowe, przyprawić solą i gotować aż curry zacznie gęstnieć. Na koniec dodać drobno posiekaną świeżą kolendrę. Podawać z ugotowanym ryżem basmati.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.