Zagotować bulion drobiowy w rondelku. Wsypać kaszę bulgur do miski, wlać wrzący bulion i odstawić na 10-15 minut, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Rozgrzać łyżkę oliwy na patelni i zeszklić cebulę. Dodać rodzynki i smażyć jeszcze chwilę, aż rodzynki napęcznieją. Połączyć w miseczce 2 łyżki oliwy, sok i skórkę z cytryny, kmin rzymski, papryczkę chili, sól i pieprz. Dodać pokrojone mięso kurczaka, i wymieszać dokładnie. Spulchnić bulgur widelcem, tak żeby oddzielić ziarenka kaszy. Dodać kurczaka z przyprawami, usmażoną cebulę z rodzynkami, płatki migdałowe, posiekaną miętę i wymieszać dokładnie. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej na listkach rukoli.
- Czas 25 min.
- Trudność
- Porcja dla
piersi kurczaka, ugotowane i drobno pokrojone | 2 |
bulion drobiowy | 500 ml |
cebula | 1 |
płatki migdałowe, uprażone | 2 łyżki |
rodzynki | 2 łyżeczki |
świeża mięta | 2 łyżki |
sok z cytryny | 4 łyżki |
skórka otarta z 1/2 cytryny | |
papryczka chili wysuszona i pokruszona | 1 |
mielony kmin rzymski | pół łyżeczki |
sól i pieprz | |
rukola | do podania |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Ciasto na naleśniki
- 2. Makaron z cukinią i pieczarkami
- 3. Podział tuszy wołowej
- 4. Jak gotować ryż na sypko
- 5. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 6. Ciasto na pizzę
- 7. Makaron z boczkiem, szpinakiem i śmietaną
- 8. Placki ziemniaczane
- 9. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 10. Policzki wołowe
Wydarzenia
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Kilkanaście dni temu, na nocnej street foodowej mapie Warszawy, w centrum miasta, pojawił się Gas...
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...