Cytrynowy bulgur z kurczakiem

  • Czas 25 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
piersi kurczaka, ugotowane i drobno pokrojone 2
bulion drobiowy 500 ml
cebula 1
płatki migdałowe, uprażone 2 łyżki
rodzynki 2 łyżeczki
świeża mięta 2 łyżki
sok z cytryny 4 łyżki
skórka otarta z 1/2 cytryny
papryczka chili wysuszona i pokruszona 1
mielony kmin rzymski pół łyżeczki
sól i pieprz
rukola do podania

Zagotować bulion drobiowy w rondelku. Wsypać kaszę bulgur do miski, wlać wrzący bulion i odstawić na 10-15 minut, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Rozgrzać łyżkę oliwy na patelni i zeszklić cebulę. Dodać rodzynki i smażyć jeszcze chwilę, aż rodzynki napęcznieją. Połączyć w miseczce 2 łyżki oliwy, sok i skórkę z cytryny, kmin rzymski, papryczkę chili, sól i pieprz. Dodać pokrojone mięso kurczaka, i wymieszać dokładnie.  Spulchnić bulgur widelcem, tak żeby oddzielić ziarenka kaszy. Dodać kurczaka z przyprawami, usmażoną cebulę z rodzynkami, płatki migdałowe, posiekaną miętę i wymieszać dokładnie. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej na listkach rukoli.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.