Cytrynowy Humus z kolendrą

  • Czas 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ciecierzyca 2 puszki
czosnek 2 ząbki
jogurt grecki 2 łyżki
Pasta tahini 2 łyżki
oliwa z oliwek 4 łyżki
olej roślinny 2 łyżki
2 cytryny skórka i sok
sól pieprz do smaku
kolendra pęzek

Ciecierzycę osączamy, czosnek obieramy i siekamy, przekłądamy do blendera i miksujemy z jogurtem pastą tahini i oliwą. Przekładamy do miseczki i mieszamy ze skórką cytryny i sokiem z cytryny, solimy. Na koniec dodajemy dość grubo posiekaną  natkę kolendry. Skrapiamy olejem i podajemy z warzywami (marchewką, kalarepką, papryą, selerem naciowym). pokrojonymi w słupki oraz z podpieczoną pitą. Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.