Czekolada piernikowa

  • Czas 10 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
śmietanka 12% 1 szklanka
czekolada mleczna 1 tabliczka
kakao 3 łyżki
cynamon 1/4 łyżeczki
gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
mielone chili 1/4 łyżeczki
mielony kardamon 1 łyżeczka
mielony imbir 1 łyżeczka
mleko 1 szklanka
Eliksir pachnący zamorskimi korzeniami i opowieściami tysiąca i jednej nocy, który pobudza zmysły i wyobraźnię.

Do garnka wlać mleko i śmietankę. Wymieszać i postawić na ogniu. Dodać pokruszoną na małe kawałki czekoladę, wszystkie przygotowane przyprawy i kakao. Podgrzać, od czasu do czasu mieszając, do momentu, gdy czekolada i kakao całkowicie się rozpuszczą. Zagotować i gorącą przelać do filiżanek.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.