Czekoladowe muffiny

Drukuj

 

Babeczki(muffiny):

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (u mnie góra i dół bez termoobiegu). Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Masło roztopić i ostudzić. 

Jajka rozmiksować w drugiej misce razem z mlekiem i ekstraktem z wanilii (jeśli nie używaliśmy cukru wanilinowego).

<span large;="" line-height:="" 20px;="" font-family:="" georgia,="" serif;="" color:="" rgb(16,="" 16,="" 16);"="">Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez około 22 minuty, do czasu aż muffiny urosną, na wierzchu utworzy się skorupka a wetknięty patyczek będzie suchy.<br> <br> Krem:<br> <br> Najpierw śmietane kremówkę ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, aż będzie niemal tak sztywna, że miskę będzie można odwrócić. Później stopniowo dodaję serek mascarpone i dalej miksuje. Do kremu mozna dodawać opcjonalnie kakao, owoce lub cukrowe kuleczki.</span></span></p><p></p><p></p> <p></p><p></p> <p></p>