Domowy przecier pomidorowy

  • Czas 4 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
pomidory 10 kg
sól opcjonalnie
czosnek opcjonalnie
bazylia opcjonalnie
Warto go mieć w spiżarni. W razie nagłej potrzeby można w 15 minut przyrządzić z niego pyszny makaron, a w 30 minut pizzę.

Przygotowanie domowego przecieru pomidorowego polega na tym, że z pomidorów należy usunąć zbędne fragmenty, czyli skórkę i pestki a miąższ maksymalnie zagęścić. Sprawa wydaje się prosta, ale diabeł tkwi w szczegółach. Jedyną bezstresową metodą oddzielenia miąższu od reszty jest przepuszczenie surowych pomidorów przez specjalna maszynkę – elektryczny przecierak. Jest to zazwyczaj dodatkowa nasadka na maszynkę do mielenia. Dzięki temu urządzeniu łatwo i szybko wykonamy tę pracę. Jeśli przecieraka nie mamy sprawa się komplikuje. Wówczas musimy pokrojone pomidory lekko rozgotować i przetrzeć ręcznym przecierakiem lub co gorzej przez sitko. To bardzo długa i męcząca metoda. A teraz, gdy już mamy czysty miąższ zaczynamy zagęszczanie. Możemy włożyć całą pomidorową pulpę do szerokiego garnka i gotować aż odparuje ponad połowa objętości. To trwa długo. Można też pulpę pomidorową wylać na sito, pozostawić do ocieknięcia i dopiero tak zagęszczony miąższ odparować. Wówczas będzie to trwało o wiele krócej. Sok, który ścieknie przez sito można wypić ze smakiem. Gorący przecier o odpowiadającej nam gęstości wkładamy do czystych, wyparzonych, gorących słoików i zamykamy czystymi, wyparzonymi pokrywkami. Po nałożeniu, słoiki odwracamy i pozostawiamy odwrócone do ostygnięcia. Tak zamknięte słoiki nie wymagają pasteryzacji. Ten przepis jest najprostszy a uzyskany w ten sposób przecier najbardziej uniwersalny. Po wyjęciu ze słoika można go doprawić według gustu lub bieżącej potrzeby – ziołami czy czosnkiem. Można jednak już na tym etapie przygotować przeciery o różnych smakach, dodając do gotujących się pomidorów czosnek, sól i/lub ulubione zioła. Z 10 kilogramów pomidorów otrzymamy około 4 litrów przecieru.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.