- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
pomidory bardzo dojrzałe | 1 kg |
oliwa | 2 łyżki |
cebula | 1 |
czosnek | 3 ząbki |
ocet winy | 1/2 szklanki |
cukier | 3/4 szklanki |
sos Worcestershire | 1/4 szklanki |
sos sojowy | 1/4 szklanki |
słodka wędzona papryka | 1 łyżka |
tarta gałka muszkatołowa, mielony cynamon, kmin rzymski, kminek i kolendra, suszony imbir, chili w proszku | po 1/2 łyżeczki |
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, zmiksować. Czosnek i cebulę obrać i posiekać. W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, usmażyć na niej czosnek i cebulę aż zmiękną. Dodać pomidory i wszystkie płynne składniki. Gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu aż sos odparuje o połowę. Dodać cukier i gotować jeszcze pół godziny. Przyprawić i gotować kolejne 5 minut. Używać do marynowania mięs oraz jako dodatek do dań z grilla. Do gotowania sosu barbecue można też dodać suszone morele. I po ugotowaniu sosu zmiksować go.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Zapraszamy na nasz fanpage
- 2. Kartacze
- 3. Ciasto na naleśniki
- 4. Podział tuszy wołowej
- 5. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 6. Ciasto na pizzę
- 7. Świąteczny bigos staropolski
- 8. Makaron z cukinią i pieczarkami
- 9. Jedyny w Polsce venenciador
- 10. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...