Drożdżowe light

  • Czas 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka pszenna 500g
drożdze 50g
mleko 250ml
cukier 150g
masło 50g
żółtka 4
Jest lekkie, puszyste i - w porównaniu z tradycyjnym - ma bardzo mało kalorii.

W rondlu podgrzać mleko, zdjąć z ognia, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i tyle mąki, żeby masa miała konsystencję gęstej śmietany. Wymieszać, żeby wszystkie składniki się połączyły i odstawić na 5 minut do wyrośnięcia. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Do miski wsypać resztę mąki, dodać zaczyn drożdżowy, żółtka z cukrem i wyrobić dokładnie ciasto. Dodać roztopione i przestudzone masło, ponownie wyrobić i przykryte ściereczką ciasto podstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum godzinę.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.