Drożdżówki z serem

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
drożdze 35 g
ciasto:
mąka 0,5 kg
mleko 2/3 szklanki
jajka 2
masa serowa:
twarożek 250 g
jajko 1
cukier 6 łyżek
budyń śmietankowy 1 łyżka
rodzynki 100 g
masło 50 g

Połowę masła roztopić  w rondelku i odstawić w chłodne miejsce. Przygotować zaczyn z drożdży, 4 łyżek mąki, mleka i łyżeczki cukru i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Ubić jajka. Połączyć je z pozostałą mąką, zaczynem oraz ostudzoną margaryną. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Wyrobić wyrośnięte ciasto,  rozwałkować. Wycinać prostokąty.

Masa serowa:
Zemleć ser. Ubić białka na sztywną pianę. resztę masła utrzeć z cukrem, w trakcie ucierania dodając żółtko, ser i budyń. Wyłożyć do masy pianę z białek, delikatnie wymieszać. Wrzucić rodzynki namoczone wcześniej w wodzie. Nakładać na wycięte z ciasta i sklejać. Piec drożdżówki ok. 20 minut w rozgrzanym do 180 °C piekarniku.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.