Dżem truskawkowy - 100% natury w dżemie

  • Czas 10 min.
  • Czas oczekiwania 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
truskawki 2kg
cukier 0,3-0,5kg
sok z 1/2 cytryny 1/2
Frukta-żel 2 opakowania

Połowę truskawek (umytych i odszypułkowanych) przekładamy do rondla i miksujemy blenderem. Dodajemy sok z cytryny i zagotowujemy. Dwie łyżki cukru mieszamy z pektyną i rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy do owoców i mieszamy cały czas podgrzewając. Kiedy truskawki zagotują się dodajemy pozostałe owoce (pokrojone np.: w ćwiartki) oraz cukier. Gotujemy przez około 10 minut cały czas mieszając. Gorący dżem przekładamy do umytych słoików i zakręcamy osuszonymi nakrętkami. Stawiamy dnem do góry. Mona ewentualnie spasteryzować.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.