- Czas 1 dzień 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
truskawki | 1 kg |
sok z czerwonych porzeczek | szklanka |
cukier | 600g |
Porzeczki rozgnieść, włożyć do gazy i powiesić aby uzyskać sok. Sok nie musi być klarowny, więc można też użyć przecieraka lub przetrzeć porzeczki przez sito. Tak otrzymany sok zagotować z cukrem. Dodać lekko rozgniecione truskawki, gotować kilka minut. Odstawić do następnego dnia. Następnie gotować powoli aż dżem uzyska pożądaną konsystencję. Nałożyć do gorących słoików, zamknąć, odwrócić na pół godziny.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...