Aronię włożyć do zamrażarki i przemrozić ją przez minimum 24 godz.. Zamrożoną aronie wkładamy następnie do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy ok 15-20 minut . Po wystygnięciu rozdrabniamy blenderem, dodajemy utarte jabłka i gruszki. Gotujemy wszystko na małym ogniu do momentu uzyskania jednolitej konsystencji czyli przez około 40minut. . Po tym czasie zdejmujemy z palnika, a garnek pozostawiamy do następnego dnia. Kolejnego dnia gotujemy dżem i co jakiś czas zdejmujemy zbierającą się pianę. Dżem gotujemy do szklistości a nastepnie nakładamy do słoików, zakręcamy, stawiamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia.
- Czas przygotowania 2 dni
- Czas oczekiwania 2 dni
- Trudność
- Porcja dla
aronia | 2 kg |
gruszki | 1 kg |
jabłka | 1 kg |
cukier | 1 kg |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...