Dżem z aronii, gruszek i jabłek

  • Czas 2 dni
  • Czas oczekiwania 2 dni
  • Trudność
  • Porcja dla
aronia 2 kg
gruszki 1 kg
jabłka 1 kg
cukier 1 kg

Aronię włożyć do zamrażarki i przemrozić ją przez  minimum 24 godz.. Zamrożoną aronie wkładamy następnie do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy ok 15-20 minut . Po wystygnięciu rozdrabniamy blenderem, dodajemy utarte jabłka i gruszki. Gotujemy wszystko  na małym ogniu do momentu uzyskania jednolitej konsystencji czyli przez około 40minut. . Po tym czasie zdejmujemy z palnika, a garnek pozostawiamy do następnego dnia. Kolejnego dnia gotujemy dżem i co jakiś czas zdejmujemy zbierającą się pianę. Dżem gotujemy do szklistości a nastepnie nakładamy do słoików, zakręcamy, stawiamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.