- Czas 25 min.
- Trudność
- Porcja dla
dzikie szparagi | 1 pęczek |
peperoncino | 3 |
czosnek | 2 ząbki |
białe wino | 0,75 szklanki |
ocet jabłkowy | 0,75 szklanki |
cukier | 1 łyżka |
sól kłodawska | 2 łyżeczki |
oliwa extra vergine | 1 łyżka |
sól, cukier, ocet | do gotowania szparag |
Szparagi umyć, odciąć lub odłamać końcówki, ale ich nie wyrzucać. Zagotować duży garnek wody z końcówkami szparagów, posolić, wodę i posłodzić, zakwasić octem. Gotować szparagi ok. 3 minut. Wyjąć, osączyć. Włożyć do słoiczka cały pęczek zwijając go w zgrabny „ślimaczek”. Czosnek obrać i przekroić. Włożyć do słoika peperoncino i czosnek. Zagotować składniki marynaty: ocet, wino, cukier, sól, zalać szparagi. Wlać oliwę. Zamknąć, zamieszać. Jeść po dwóch dniach.
Proporcja na 1 słoik 0,5 l
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...