- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
kurze wątróbki | 500g |
wywar wołowy | 1 litr |
żelatyna | 1 łyżka |
cebula | 1 mała |
masło | 120g |
twarożek homogenizowany | 250g |
rokpol | 30g |
czosnek | 1 ząbek |
sól | 3/4 łyżeczki |
brandy | 1 mały kieliszek |
posiekane czarne oliwki lub czarne trufle | 2 łyżeczki |
Cebulę posiekać. Wątróbki oczyścić, umyć, osuszyć. Zeszklić na maśle cebulę, dodać wątróbki i usmażyć odwracając (powinny być w środku różowe). Zmiksować w blenderze wątróbki z cebulą i tłuszczem ze smażenia z twarożkiem, brandy, solą, czosnkiem i rokpolem. Masa powinna być idealnie gładka. Wymieszać z oliwkami (truflami). Przełożyć do formy. Rozpuścić żelatynę w wywarze, ostudzić. Zlać pasztet galaretą. Zostawić w lodówce na noc.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Ciasto na naleśniki
- 2. Jak gotować ryż na sypko
- 3. Makaron z cukinią i pieczarkami
- 4. Biały chłodnik z Podlasia
- 5. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 6. Podział tuszy wołowej
- 7. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 8. Ciasto na pizzę
- 9. Jak gotować młode ziemniaczki?
- 10. Makaron z boczkiem, szpinakiem i śmietaną
Wydarzenia
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Kilkanaście dni temu, na nocnej street foodowej mapie Warszawy, w centrum miasta, pojawił się Gas...
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...