Fałszywe foie gras

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
kurze wątróbki 500g
wywar wołowy 1 litr
żelatyna 1 łyżka
cebula 1 mała
masło 120g
twarożek homogenizowany 250g
rokpol 30g
czosnek 1 ząbek
sól 3/4 łyżeczki
brandy 1 mały kieliszek
posiekane czarne oliwki lub czarne trufle 2 łyżeczki
To znakomity przepis Anieli Rubinstein, nieco uproszczony na potrzeby tych, którym się śpieszy.

Cebulę posiekać. Wątróbki oczyścić, umyć, osuszyć. Zeszklić na maśle cebulę, dodać wątróbki i usmażyć odwracając (powinny być w środku różowe).  Zmiksować w blenderze wątróbki z cebulą i tłuszczem ze smażenia z twarożkiem, brandy, solą, czosnkiem i rokpolem. Masa powinna być idealnie gładka. Wymieszać z oliwkami (truflami). Przełożyć do formy. Rozpuścić żelatynę w wywarze, ostudzić. Zlać pasztet galaretą. Zostawić w lodówce na noc.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.