Fałszywe foie gras

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
miękkie masło 16 łyżek
drobno posiekana cebula 1 filiżanka
czosnek 1 ząbek
śmietanka kremówka 1/2 filiżanki
wątróbka kurza 400g
sól 1 łyżeczka
pieprz czarny świeżo mielony 1/2 łyżeczki
Pietruszkowe gelee:
ogórek wąż pokrojony na 5-centymetrowe kawałki 1/2
żelatyna 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
sól morska szczypta
sos Tabasco 1-2 krople
posiekana natka pietruszki 2-3 łyżki

Cebulę usmażyć na szklisto na 2 łyżkach masła i dusić pod przykryciem 5-7 minut, poruszając garnkiem. Dodać zmiażdżony czosnek i śmietanę. Gotować na wolnym ogniu, aż cebula zmięknie (6 minut). Zdjąć z ognia i dodać pozostałe masło. Podgrzewać, aż masło całkowicie się rozpuści.

Wrzucić wątróbki, cebulowy sos, sól i pieprz do blendera i zmiksować. Przełożyć masę do 4 żaroodpornych naczynek o pojemności filiżanki. Piec w kąpieli wodnej w pod przykryciem z folii aluminiowej około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150°C.

Wystudzić mus w temperaturze pokojowe, a następnie wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować gelee. Zmiksować ogórki i odcedzić sok. 100 ml soku wymieszać z żelatyną i rozpuścić w mikrofali. Do reszty soku ogórkowego dodać sok cytrynowy, cukier, sól i Tabasco. Całość wymieszać z roztworem żelatynowym. Gdy zacznie tężeć, dodać drobno posiekaną pietruszkę. Wyłożyć po dwie łyżki galarety na każdą foremkę z foie gras i ponownie wstawić do lodówki.

Przed podaniem ogrzać do temperatury pokojowej.

Pobierz bezpłatnie wielkanocny e-book z przepisami Magdy Gessler!

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.