Faworki z ciasta piwnego

  • Czas 50 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
żółtka 7
jasne piwo ok. 150 ml
mąka ok. 500 g
smalec do smażenia
cukier puder do posypania

Wbić żółtka do naczynia z podziałką. Dopełnić piwem do objętości 250 ml (nie licząc piany). Dobrze roztrzepać. Wsypać mąkę na stolnicę. Dodawać stopniowo piwo z żółtkami i zarabiać ciasto, dokładnie wyrabiając (powinno być dość twarde). Odkrawać kawałki ciasta i rozwałkowywać je. Kroić mocno wydłużone prostokąty, każdy naciąć wzdłuż na środku. Przełożyć ciasto przez otwór, formując faworki. Smażyć faworki w głębokim gorącym tłuszczu na złoty kolor, z dwóch stron. Odsączyć na papierowym ręczniku. Posypać obficie cukrem pudrem.

Uwaga: smalec do smażenia faworków powinien być tak gorący, aby wrzucony doń faworek natychmiast wypływał. Łatwo to sprawdzić, wrzucając skrawek ciasta.

zdj. StockFood

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.