- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mąka pszenna | 600 g |
smalec | 2 łyżki |
żółtka | 15 |
cukier | 200 g |
śmietana | 6 łyżek |
spirytus | 2 łyżki |
arak | 1 łyżka |
smalec do smażenia | 500 g |
cukier puder | 100 g |
wanilia | |
Ucierać smalec do konsystencji śmietany. Wbić 15 żółtek, dodać cukier, alkohole, śmietanę i mąkę, Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować bardzo cienko lekko podsypując mąką. Pokroić na paski szerokości 3 cm i długości 15 cm. Naciąć wzdłuż w środku. Przewinąć. Rozgrzać smalec w szerokim rondlu. Sprawdzić, czy tłuszcz ma odpowiednia temperaturę. W tym celu wrzucić kawałek ciasta – jeśli natychmiast wypłynie można smażyć. Smażyć partiami, przewracając raz szpikulcem, na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem z wanilią.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 2. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 3. Podział tuszy wołowej
- 4. Ciasto na naleśniki
- 5. Świąteczny bigos staropolski
- 6. Ciasto na pizzę
- 7. Zaprawa do ryżu do sushi - proporcje
- 8. Pączki
- 9. Jak gotować ryż na sypko
- 10. Pomaluj bombkę, to łatwe!
Wydarzenia
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Kilkanaście dni temu, na nocnej street foodowej mapie Warszawy, w centrum miasta, pojawił się Gas...
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...