Faworki

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka pszenna 600 g
smalec 2 łyżki
żółtka 15
cukier 200 g
śmietana 6 łyżek
spirytus 2 łyżki
arak 1 łyżka
smalec do smażenia 500 g
cukier puder 100 g
wanilia
Kruche, lekkie delikatne ciasto dosłownie rozpływające się w ustach. Kto zrobi je pierwszy raz już nigdy nie będzie chciał jeść innych…

Ucierać smalec do konsystencji śmietany. Wbić 15 żółtek, dodać cukier, alkohole, śmietanę i mąkę, Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować bardzo cienko lekko podsypując mąką. Pokroić na paski szerokości 3 cm i długości 15 cm. Naciąć wzdłuż w środku. Przewinąć. Rozgrzać smalec w szerokim rondlu. Sprawdzić, czy tłuszcz ma odpowiednia temperaturę. W tym celu wrzucić kawałek ciasta – jeśli natychmiast wypłynie można smażyć. Smażyć partiami, przewracając raz szpikulcem, na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem z wanilią.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.