Fenkuły pod beszamelem

  • Czas 35 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
fenkuły 4
masło 4 łyżki
mleko 1,5 szklanki
gałka muszkatołowa ćwierć łyżeczki
sól i pieprz
mąka 3 łyżki

Fenkuły oczyścić, opłukać. Pokroić na ósemki. Obgotować w osolonym wrzątku 6 minut. Odcedzić, osączyć na sicie. Mąkę smażyć z 3 łyżkami masła na malutkim ogniu aż zacznie się lekko złocić. Zdjąć z ognia, dolać mleko, energicznie mieszając. Gotować ok 5 minut od zagotowania, cały czas mieszając. Doprawić gałką, solą i pieprzem. Wsypać do sosu połowę gruyera, wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Włożyć fenkuły, zalać sosem, posypać resztą sera. Zapiekać ok 20 minut aż ser się zrumieni. Podawać z ryżem i surówką jako danie główne lub samodzielnie jako gorąca przystawkę.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.