Fondant czekoladowy

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajka 3
gorzka czekolada 70% 100 g
mąka 50 g
cukier 100 g
masło 110 g
gorzkie kakao do oprószenia

Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. Posmarować jednorazowe foremki odrobiną masła i wsypać do każdej trochę kakao. Odwracać foremki tak, żeby kakao przywarło do ścianek. Strząsnąć nadmiar. Włożyć masło i czekoladę do żaroodpornej miski i umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszać, aż się roztopi i powstanie gładka masa. Odstawić. Ubić jajka mikserem. Powoli dodawać cukier, cały czas ubijając, aż powstanie puszysta masa. Przesiać mąkę i powoli dodawać do masy czekoladowej. Mieszać, aż znikną wszystkie grudki. Dodać masę jajeczną do miski z roztopioną czekoladą i wymieszać. Nałożyć masę do przygotowanych foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 6 minut. Podawać z kulką lodów waniliowych.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.