- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
kurczak | 1 |
olej do głębokiego smażenia | |
panierka: | |
mąka | 1 szklanka |
jajka | 3 |
woda | 1/3 szklanki |
sól | 1/2 łyżeczki |
słodka papryka | 1/2 łyżeczki |
papryka chili | 1/3 łyżeczki |
kolendra świeża lub suszona (nie ziarna) | 3 łyżki |
czosnek w proszku | 1/2 łyżeczki |
Kurczaka podzielić na 8 części. Na noc nasolić lub zanurzyć w maślance. Przechować w lodówce. Wymieszać wszystkie składniki panierki, zaczynając od ubicia jajek z wodą. Osuszyć cząstki kurczaka.
Rozgrzać olej w głębokim naczyniu lub frytownicy. Zanurzać kurczaka w panierce i wkładać do oleju skórką do dołu. Smażyć 12-14 minut z każdej strony w głębokim oleju. Osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...