Frittata z porami i gruyerem

  • Czas 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
por kawałek ok 15 cm
oliwa 5łyżek
jajka 4
mleko 2 łyżki
chili pół papryczki (nieko
ser gruyere 50g
sól i pieprz
Można podawać na ciepło lub na zimno. Znakomite danie na piknik.

Por umyć, pokroić w plasterki. Chili posiekać. Ser zetrzeć na tarce. Rozgrzać na patelni połowę oliwy, zeszklić pory i chili. Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać ćwierć łyżeczki soli, ćwierć łyżeczki pieprzu. Dodać ser. Pory z patelni przełożyć do masy jajecznej, wymieszać. Wlać na patelnię resztę oliwy. Rozgrzać, wlać masę jajeczną. Smażyć na średnim ogniu 2-3 minuty. Pomagając sobie duża pokrywką lub dnem tortownicy, odwrócić frittatę na drugą stronę. Dosmażyć kolejne 2 -3 minuty. Pokroić w trójkąty.  Uwaga: jeśli odwracanie frittaty kogoś przeraża, można użyć patelni z metalową rączką i po podsmażeniu frittaty z jednej strony wstawić patelnię do piekarnika, rozgrzanego do 180C z funkcją grzanie od góry n 2-3 minuty.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.