Frittata z zielonymi szparagami i rubinem

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
szparagi zielone 250g
ser rubin lub inny długodojrzewający 100g
tymianek świeży kilka gałązek lub ga
sól i pieprz
Idealne danie na drugie śniadanie albo piknik. Można jeść rękoma. Frittata może być też smaczną, wiosenną przekąską do zimnego piwa albo białego wina.

Szparagi oczyścić, odciąć zdrewniałe końcówki, pokroić pędy na mniejsze na kawałki. Tymianek umyć, osuszyć, ser utrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka wymieszać w miseczce ze śmietaną i serem, doprawić dobrze solą i pieprzem, dodać tymianek. Na patelni o grubym dnie rozgrzać oliwę podsmażyć na niej szparagi. Zalać szparagi masą jajeczną. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Przełożyć na talerz „dnem do góry”. Po przestudzeniu pokroić na mniejsze kawałki.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.