Gazpacho białe

  • Czas 1 godz. 10 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
miękisz białego chleba 100g
migdały całe, obrane 200g
zimna woda mineralna 3/4 litra
oliwa 1/3 szklanki
sól 1łyżeczka
ocet winny do smaku
winogrona do podania
płatki migdałowe 4 łyżki
Czosnkowo migdałowy, hiszpański chłodnik - zupa pasterska z dodatkiem miękiszu białego chleba.

Namoczyć migdały i pokruszony miękisz z chleba w zimnej wodzie, wstawić do lodówki na godzinę. Włożyć migdały, chleb i wodę do wysokiego pojemnika, dodać czosnek i zmiksować wszystkie składniki na gładką masę dodając stopniowo oliwę. Doprawić solą i octem winnym. Podawać mocno schłodzone z winogronami i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.