Gazpacho czerwone

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pomidory, duże, dojrzałe 4
ogórki świeże gruntowe 3
czerwona papryka 1
czerwona cebula 1/4
czosnek 1-2 ząbki w zależnoś
oliwa extra vergine 3/4 szklanki
ocet winny, sól, pieprz do smaku
Tradycyjny hiszpański chłodnik z pomidorów i papryki.

Warzywa umyć. Paprykę przekroić na pół, usunąć pestki. Cebulę i ogórki obrać. Pomidory wedle uznania, można sparzyć i zdjęć skórkę, ale nie trzeba. Wszystkie warzywa pokroić w grubą kostkę, przełożyć do dużej miski, posolić, wymieszać i zostawić na kilka minut.

Przełożyć mieszankę do blendera, dodać oliwę, łyżkę octu winnego, szczyptę chili, albo świeżą papryczkę i wszystko dokładnie zblendować. W wersji ostrzejszej można dodać do blendowania ząbek czosnku.

Gazpacho schłodzić w lodówce. Można je podawać z pokrojonym w drobniutką kosteczkę ogórkiem oprószonym pieprzem. W Andaluzji często nakładają na dno miseczki gałkę lodów. Ich zimna słodycz idealnie dopełnia warzywną świeżość chłodnika.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.