Gołąbki z pieca

  • Czas 3 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
kapusta biała lub włoska 1
ryż krótkoziarnisty, może być do risotto lub sushi 3/4 szklanki
cebula 1
mięso mielone z szynki 500 g
pieprz 1,5-2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka plus do d
gałka muszkatołowa szczypta startej
boczek wędzony tłusty (pokrojny w plastry) 400 g
smalec 1 płaska łyżka

Z kapusty usunąć zwiędłe liście. Wyciąć głąb. Włożyć kapustę do garnka, zalać wrzątkiem, posolić, gotować 3-5 minut w zależności od wielkości kapusty. Zostawić kapustę we wrzątku. Poczekać aż przestygnie. Ostrożnie zdejmować liście. Ścinać gruby nerw.


Cebulę obrać i posiekać. Obsmażyć na złoty kolor na smalcu. Wsypać ryż, zeszklić go, cały czas mieszając. Wlać szklankę wody, wymieszać i gotować na bardzo małym ogniu aż ryż wchłonie wodę. Dolać jeszcze pół szklanki wody, gotować mieszając do wchłonięcia płynu przez ryż. Ryż gotujemy na półtwardo! Przestudzić, wymieszać dokładnie z mielonym mięsem. Doprawić solą, pieprzem i gałką.

Zawijać farsz w liście kapusty, formując małe gołąbki. Połową boczku wyłożyć dno brytfanki. Układać ciasno gołąbki. Jeżeli pozostają luki między gołąbkami wypełnić je głąbem lub liśćmi kapusty. Zalać wodą z obgotowywania kapusty do 7/8 wysokości gołąbków. Przykryć pozostałym boczkiem i pokrywą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 140 st. C, na 1,5 godziny.

Podawać z ziemniakami obsypanymi dużą ilością koperku.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.