Grillowane kotleciki jagnięce z jogurtem miętowym

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
kotleciki jagnięce z kostką 2-3 na osobę
oliwa 100 ml
mięta świeża 1 pęczek
jogurt bałkański 400 ml
czosnek 2-3 ząbki
sól i pieprz
cytryny 2
Jagnięcina jest delikatnym mięsem nie wymagającym żadnych wielkich zabiegów kulinarnych. Im prościej przygotowana tym smaczniejsza. W ten sam sposób można przygotować kotlety z polędwiczki wieprzowej.

Umyć i osuszyć miętę i mięso. Czosnek obrać. W moździerzu utrzeć sól z, pieprzem i czosnkiem. Wymieszać z oliwą. Posmarować kotleciki z obu stron cieniutką warstwą. Do obu stron kotlecików przyłożyć liść mięty (przyklei się do mięsa). Zostawić na 10 minut. Resztę pasty czosnkowej dodać do jogurtu razem z garścią posiekanej mięty. Doprawić sola i pieprzem. Grillować kotlety po 2-3 minuty z każdej strony. Podawać z sosem jogurtowym i ćwiartkami cytryny.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.