Grillowane piersi kurczaka w picie

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pierś kurczaka pojedyncza 1
sałata 1
koperek kilka gałązek
czosnek rozgnieciony 2 ząbki
miód 1łyżeczka
oliwa 1/3 szklanki
ocet jabłkowy 2 łyżki
pity 4 małe
sól i pieprz
Cokolwiek by to nie było, podane w picie smakuje lepiej niż bez pity. I to nie tylko dzieciom!

Pierś kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na wąskie paski. Przygotować marynatę – wymieszać rozdrobniony czosnek z sokiem z oliwą, miodem, octem. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Wstrząsać w zamkniętym pojemniku aż do uzyskania emulsji. Zalać marynatą kurczaka i odstawić na 15 minut. Umyć, osuszyć i porwać sałatę. Pokroić koperek. Wyjąć kurczaka z marynaty i zgrillować z dwóch stron. Podpiec na grillu pity. Sałatę wymieszać z koperkiem i resztą marynaty. Do pitek nakładać sałatę z kurczakiem dołożyć pokrojonego w słupki świeżego ogórka, dymki czy rzodkiewki.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.