Grillowane pomarańczowe kacze udka

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
nóżki kurczaka (pałki) 4
pomarańcze 2
cukier 2 łyżeczki
sok z 1 cytryny
oliwa 1łyżka
sól i pieprz
Nie jest to może kaczka w pomarańczach ale prawie.

Nóżki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pomarańcze umyć ciepła wodą i z jednej ściąć cieniutkie paski skórki zesterem lub obieraczką do warzyw. Wycisnąć sok z pomarańcz i cytryny. Do rondla wsypać cukier, zwilżyć wodą i podgrzewać aż zrobi się jasny karmel, wlać sok z cytrusów, dodać paseczki skórki. Gotować aż odparuje połowa płynu. Ostudzić. Wymieszać z oliwą. Do pomarańczowej marynaty włożyć kurze nóżki na 30 minut. Grillować powoli, obłożone paskami skórki, smarując marynatą, tak długo by upiekły się w środku.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.