Gruszki myję, obieram i wycinam z nich gniazda nasienne, po czym kroję gruszki w niewielkie kawałki. Odstawiam na chwilę gruszki i biorę się za zalewe. Mieszam w rondelku większym wodę , ocet, cukier i goździki i zagotowuję to wszystko. po czym dodaję owocę do zalewy i gotuję na zmniejszonym ogniu przez okres ok 2 godzin aż owoce zmienią troszkę swoją konsystencje. po wszystkim odcedzam owoce nie wylewając zalewy z nich i przekładam owoce do wczesniej wyparzonych słoików i zalewam goracą zalewą. słoiki zakrecam i odwracam do góry dnem żeby sie zawekowały. Gruszki czym dłuzej stoja tym są lepsze w smaku.
- Czas przygotowania 3 godz.
- Czas oczekiwania 7 dni
- Trudność
- Porcja dla
gruszki | 3kg |
woda | 15 litra |
ocet | 750 mililitra |
cukier brązowy | 3 szklanki |
goździki | 1 opakowanie |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Ciasto na naleśniki
- 2. Makaron z cukinią i pieczarkami
- 3. Podział tuszy wołowej
- 4. Jak gotować ryż na sypko
- 5. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 6. Ciasto na pizzę
- 7. Makaron z boczkiem, szpinakiem i śmietaną
- 8. Placki ziemniaczane
- 9. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 10. Policzki wołowe
Wydarzenia
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Kilkanaście dni temu, na nocnej street foodowej mapie Warszawy, w centrum miasta, pojawił się Gas...
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...