Gruszki w occie

  • Czas 3 godz.
  • Czas oczekiwania 7 dni
  • Trudność
  • Porcja dla
gruszki 3kg
woda 15 litra
ocet 750 mililitra
cukier brązowy 3 szklanki
goździki 1 opakowanie

Gruszki myję, obieram i wycinam z nich gniazda nasienne, po czym kroję gruszki w niewielkie kawałki. Odstawiam na chwilę gruszki i biorę się za zalewe. Mieszam w rondelku większym wodę , ocet, cukier i goździki i zagotowuję to wszystko. po czym dodaję owocę do zalewy  i gotuję na zmniejszonym ogniu przez okres ok 2 godzin aż owoce zmienią troszkę swoją konsystencje. po wszystkim odcedzam owoce nie wylewając zalewy z nich i przekładam owoce do wczesniej wyparzonych słoików i zalewam goracą zalewą. słoiki zakrecam i odwracam do góry dnem żeby sie zawekowały. Gruszki czym dłuzej stoja tym są lepsze w smaku.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.