Grzyby po gruzińsku marynowane

  • Czas 20 min.
  • Czas oczekiwania 5 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
Grzyby najlepiej podgrzybki 1 kg
czosnek 3 ząbki
Pieprz czerwony 4 ziarna
liść laurowy 4 szt
ocet jabłkowy 15 szklanki
cukier 2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
Oliwa lub olej 1/2 szklanki

Grzyby dokładnie oczyścić, odciąć ogonki. Ja nie płuczę po czyszczeniu bo za bardzo nasiąkają ale można. Czosnek posiekać drobno. Do garnka wsypać grzyby, dodać wszystkie składniki, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 5 min. Zapakować gorące do słoików. Gotowe. Pachnie cudnie ale nie wiem jak smakuje bo w zeszłym roku zrobiłem na próbę 3 słoiczki i nieopatrznie wystawiłem na stół przy grillu. No i nie spróbowałem bo zniknęło moment. Goście chwalili. 

Można kombinować z octem i innymi ziołami. Zrobiłem dwa słoiki zastępując ocet jabłkowy wytrawnym winem i dodałem jałowiec oraz kardamon. Ciekawe ale dla mnie za dziwne. Zapraszam do eksperymentów.

Nie mam zdjęcia bo i tak w słoiku nic nie widać

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.