- Czas przygotowania 1 godz.
- Czas oczekiwania 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mąka pszenna | 300 g |
masło | 200 g |
żółtka z jaj ugotowanych na twardo | 5 |
cukier puder | 5 łyżek |
proszek do pieczenia | 1/4 małej łyżeczki |
Żółtka rozgnieść i utrzeć z cukrem pudrem i masłem na jednolitą pastę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masę maślano-jajeczną i szybko zagnieść ciasto. Włożyć je na 2 godziny do lodówki. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wycinać dowolne kształty, np. kółeczka. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 C na złoty kolor (około 15 minut).
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...