Herbatniki domowe

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka pszenna 300 g
masło 200 g
żółtka z jaj ugotowanych na twardo 5
cukier puder 5 łyżek
proszek do pieczenia 1/4 małej łyżeczki
Maślane, delikatne herbatniczki lepsze od każdych ze sklepu.

Żółtka rozgnieść i utrzeć z cukrem pudrem i masłem na jednolitą pastę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masę maślano-jajeczną i szybko zagnieść ciasto. Włożyć je na 2 godziny do lodówki. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wycinać dowolne kształty, np. kółeczka. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 C na złoty kolor (około 15 minut).

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.