- Czas przygotowania 30 min.
- Czas oczekiwania 12 godz.
- Trudność
- Porcja dla
biały ryż | 3 szklanki |
biała urid dal | 1 szklanka |
sól |
Woda mineralna | |
olej do smażenia | |
Ryż i urid dal wsypać do dwóch oddzielnych misek i zalać wodą mineralną. Pozostawić do namoczenia na 4-5 godzin. Po upływie tego czasu odsączyć i zblendować ryż i urid dal, dodając w miarę potrzeby jeszcze wodę, w której się moczyły. Połączyć jedno z drugim i zostawić przykryte ściereczką do sfermentowania na około 6-15 godzin. Na to na ile szybko ciasto sfermentuje ma wpływ m.in. temperatura. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość, a na jego powierzchni powinny wytworzyć się bąbelki. Do sfermentowanego ciasta dodać sól i wodę. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Rozgrzać dużą patelnię i przy pomocy ręcznika papierowego nasączonego w oleju natłuścić jej wierzch. Smażyć aż naleśnik zbrązowieje.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...