Indyk w czekoladzie

  • Czas 3 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
indyk 1
cebula 2
masło 3 łyżki
czerstwe kajzerki 3
mielone mięso wieprzowe 1 szklanka
czosnek 1 ząbek
mleko 1/2 szklanki
jajka 2
białe wino 1/2 szklanki
śmietana 1/2 szklanki
kakao 10 łyżek
gorzka czekolada 10 łyżej startej na
papryczka chili 1
sól i pieprz do smaku

Indyka sprawić i natrzeć solą. Przygotować nadzienie: bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle, dodać mięso, bułkę, jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Nadziać indyka farszem, zaszyć otwór. Piec w piekarniku, polewając wytapiającym się tłuszczem. Kiedy indyk jest już upieczony, połączyć sos z winem, dodać kakao i czekoladę wymieszane ze śmietaną oraz papryczkę chili. Zagotować na bardzo małym ogniu. Indyka polać po wierzchu sosem, resztę sosu podać w sosjerce.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.