Jajka faszerowane z migdałami

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajka 6
płatki migdałowe 50 g
cebula 1 mała
świeża kolendra 1/2 pęczka
gęsta śmietana 22% 1 łyżka
tłuszcz (olej lub klarowane masło) do smażenia
całe migdały kilka
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Jedna z wielu wersji jajek faszerowanych - ulubiona wersja Magdy Gessler

Ugotować jajka na twardo. Ostudzić. Zdecydowanym ruchem doświadczonego samuraja przekroić je ostrym nożem, tak, aby nie pokruszyć skorupki. Delikatnie wydłubać zawartość. Posiekać ją drobno z cebulą i kolendrą. Dodać śmietanę i doprawić do smaku. Płatki migdałowe zrumienić na patelni. Całe migdały sparzyć wrzątkiem i obierać ze skórki. Zrumienić je na patelni a potem obtoczyć w soli. Napełnić skorupki farszem. Wierzch przykryć płatkami migdałowymi lekko je dociskając. Rozgrzać tłuszcz na patelni. Włożyć połówki jajek, migdałami do dołu. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku. Na każdej połówce jajka ułożyć całe migdały w soli.

Pobierz bezpłatnie wielkanocny e-book z przepisami Magdy Gessler!

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.