Jajka faszerowane z pieczarkami

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajka 11
cebula 1
duże pieczarki 5
koperek pół pęczka
musztarda Dijon lub sarepska 1 duża łyżka
śmietana 22% 1 spora łyżka
olej do smażenia
bułka tarta 1 szklanka
masło 50g
sól i pieprz
Jajek na Wielkanoc nigdy za wiele. Tym razem faszerowane pieczarkami!

Ugotować 10 jajek na twardo. Pokroić w kosteczkę cebulę i pieczarki. Usmażyć je na maśle. Posiekać koperek. Jajka ostudzić i  przeciąć ostrym nożem każde jajko na pół wzdłuż, starając się aby skorupka jak najmniej popękała przy przecinaniu. Wyjąć zawartość ze skorupek, zachowując skorupki. Jajka pokroić w malutka kosteczkę. Wymieszać je z pieczarkami, cebulą, koperkiem, musztardę, śmietanę i surowym jajkiem. Doprawić solą i pieprzem. Napełnić połówki farszem dociskając go w skorupkach, tak aby wypełniał je szczelnie. Wsypać bułkę tartą na talerz. Rozgrzać olej na dużej patelni. Każdą połówkę jajka dokładnie spanierować w bułce, lekko dociskając. Układać na patelni farszem w dół i smażyć aż będą złociste. Osączyć na bibule.



Pobierz bezpłatnie wielkanocny e-book z przepisami Magdy Gessler!

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.