Jajka faszerowane z rzeżuchą

  • Czas 20 min.
  • Czas oczekiwania 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajka 4
rzeżucha 1 szklanka
koperek pół pęczka
kurkuma ćwierć łyżeczki
miękkie masło 50 g
majonez 1-2 łyżki
sól i kolorowy pieprz do smaku
Jajka faszerowane ziołami są o wiele lżejsze od tradycyjnych, smażonych.

 Jajka ugotować na twardo. Ostudzić w zimnej wodzie. Obrać, przekroić na połówki. Wyjąć żółtka. Żółtka zmiksować z masłem, kurkumą i majonezem. Posiekać połowę rzeżuchy i koperek. Wymieszać z masą żółtkową. Doprawić solą i kolorowym pieprzem. W razie potrzeby dodać więcej majonezu ale masa nie powinna być zbyt mokra. Formować kule i wkładać w połówki białek. (Jeśli jakieś białka  zostaną, użyć ich do innych potraw.) Resztę rzeżuchy opłukać i dokładnie wysuszyć. Wcisnąć połówki jajek w rzeżuchę, tak aby obkleiła  białka. Ułożyć na półmisku, obsypać rzeżucha i kolorowym pieprzem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.