Jajko po wiedeńsku, czyli jajko w szklance

  • Czas 5 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajko bardzo świeże ekologiczne 1
masło pół łyżeczki
sól i pieprz do smaku
ulubione zioła: szczypiorek, tymianek hojna szczypta
Bardzo wytworne i smaczne danie, które można przyrządzić na dwa sposoby

Jajko umyć i delikatnie wbić do szklanki tak aby żółtko się nie rozlało. Wstawić szklankę do garnka z gorąca wodą ustawionego na ogniu. Gotować aż białko się zetnie (żółtko powinno pozostać płynne). Włożyć na wierzch masło, lekko posilić i popieprzyć. Posypać posiekanymi ziołami. Podawać ze świeżą kajzerką. Ten, tradycyjny sposób przygotowania jajka po wiedeńsku można uprościć. Można ugotować jajko na miękko – 3 minuty. Ogrzać szklankę. Jajko szybko obrać, przełożyć do szklanki, dodać masło, sól i pieprz. Nie są to może „prawdziwe” jajka po wiedeńsku ale ujdą w tłoku – ważne, żeby nie zapomnieć o podgrzaniu szklanki.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.