- Czas przygotowania 3 godz.
- Czas oczekiwania 1 dzień
- Trudność
- Porcja dla
jarzębina | 1 kg |
cukier | 500 g |
gruszki (opcjonalnie) | 300 g |
pektyna (opcjonalnie) | 0,5-1 opakowania |
Jarzębiny dokładnie przebrać, wybierając tylko bardzo dojrzałe owoce. Jeśli nie mamy pewności, że jarzębina przemarzła na drzewie, należy ją włożyć do foliowej torebki i zamknąć na noc w zamrażalniku. Dokładnie opłukać. Wilgotną zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin lub na noc. Smażyć powoli na małym ogniu aż owoce staną się szkliste. Jeśli jarzębina puści mało soku dolać przed smażeniem pół szklanki wody. Jeśli chcemy dodać gruszki to należy je obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Gdy jarzębiny zaczynają być szkliste włożyć gruszki i dosmażyć. Jeśli chcemy aby konfitura była gęsta można dodać pektyny lub żel-fix według przepisu na opakowaniu.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...