Jarzynowa z młodych warzyw z miętą

  • Czas 35 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
młoda marchewka 1 pęczek
młody groszek 1 szklanka
młody por 2
szparagi zielone 1 pęczek
młody seler naciowy 3 łodygi
czosnek 5 ząbków
mięta 5 dorodnych gałązek
oliwa extra vergine 5łyżek
parmezan 50g
sól, pieprz, cukier
Na rynku pojawiły się już pierwsze warzywa. Mają delikatny smak i są nieco mniej słodkie od starych. Trzeba kupować je tylko ze sprawdzonych źródeł, żeby nie trafić na sztucznie pędzone!

Marchew wyszorować, odciąć końcówki i pokroić w grubsze plastry. Pory rozciąć wzdłuż, dokładnie wypłukać, pokroić w plasterki, czosnek obrać, pokroić. Seler wypłukać, pokroić, groszek opłukać. Odciąć końcówki szparagów, pędy oczyścić z łusek, pokroić. Główki odłożyć. Oberwać listki z mięty. Gałązki posiekać.  Do rondla włożyć  wszystkie warzywa z wyjątkiem listków mięty i główek szparagów, wlać oliwę i podsmażać, mieszając 2-3 minuty. Zalać 1,5 l wrzącej wody, wsypać łyżeczkę soli i 1,5 łyżeczki cukru. Gotować 15 minut na małym ogniu. Dodać główki szparagów i gotować jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać  z posiekaną miętą i płatkami parmezanu.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.