Zupa jarzynowa z pulpecikami

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mielona cielęcina 200 g
jajko 1
bułka namoczona w mleku 1
mąka 2 łyżki
szalotka 3
masło 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
domowa przyprawa warzywna pół łyżeczki
wywar warzywny lub drobiowy 1000 ml
marchewka 2
kalarepa 1
ziemniaki 2
fasolka szparagowa duża garść
natka do dekoracji
sól
pieprz

Szalotki posiekać, zeszklić na maśle. Obrać warzywa. Kalarepę i ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki. Zagotować wywar dodać marchewki. Bułkę dokładnie odcisnąć. Z mięsa, bułki, szalotek, rozdrobnionego czosnku i przyprawy warzywnej przygotować masę na klopsiki. Bardzo dokładnie wyrobić. Rękoma umoczonymi w zimnej wodzie formować pulpeciki i delikatnie wkładać do wrzącej zupy. Gdy wywar znów zawrze dołożyć ziemniaki, po chwili kalarepę i fasolkę pokrojoną w kawałeczki. Posolić do smaku. Gotować aż warzywa będą  miękkie. Podawać z natka pietruszki (dzieci warto najpierw zapytać, czy dodać natkę!).

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.